ESEMÉNYNAPTÁR

March 2021
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

szgyf_banner.jpg

 

 

A Vas Megyei Szakosított Otthon ivánci intézményében 2002 évtől működtetünk minősített biogazdálkodást. Közel 2 hektáros területen foglalkozunk a gyümölcs és zöldségtermesztéssel, a tevékenységet segítők és fogyatékossággal élő lakóink végzik a fejlesztő foglalkoztatás keretein belül.

 

A múlt hét elején keresett meg telefonon Dr. Bujdosó Géza a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tudományos főmunkatárs, nemzetközi koordinátor, miszerint az intézményükbe érkező külföldi szakembereknek szeretné megmutatni az Ivánci biokertészetet.

 

Kezdeményezésüket, látogatásukat megtisztelőnek tartjuk, örömmel fogadtuk őket.

 

2019. október 02. napon 10 óra körül érkezett meg Budapestről a Tájföldi biogazdálkodással foglalkozó szakemberekből álló csoport.

Rövid ismerkedés után tájékoztatást kaptak intézményünk jellegéből adódó feladatainkról, általában véve az ellátotti körről, a szociális ellátás gyakorlatáról.

A kulturális különbségekből fakadó számtalan számunkra természetes az ázsiai társadalomban szocializálódott személyek számára viszont felmerülő kérdést kaptunk a szociális ellátást illetően.

 

Biogazdaságunk bemutatását a gyümölcsösben kezdtük, ahol Szabó Mihály műszaki részlegvezető és Sütő József segítő adott kimerítő, nagyon precíz, magas szakmai színvonalú tájékoztatást a biogyümölcsök termesztéséről, a biogazdálkodásban megengedett módszerekről, eljárásokról, a gazdálkodásunkat támogató rendszerekről, lehetőségekről, nehézségekről. Vendégeink szorgalmasan jegyzeteltek, számtalan kérdést intéztek felénk.

 

A gyümölcsöskert után a „paprikaültevényt” tekintettük meg, különösen a csípős fajták iránt mutattak érdeklődést. Sütő József kollégám 1-10 –es skálán határozta meg a különböző fajtájú csípős paprikák erősségét.

Kóstolást követően ismét kiütköztek a szubjektív illetve kulturális különbségek; az általunk 10-es erősségűnek ítélt „elefánt ormány” paprikát tájföldi vendégeink mosolyogva fogyasztották.

 

A látogatásból hátralévő rövid kis időben bemutattuk a hollandi ágyásokat, annak működését, hideg fólia sátrainkat, illetve a fekvőkéményes kemencével ellátott üvegházat ahol a palántanevelés zajlik.

 

Vendégeink nagyon barátságosan, elfogadóan viszonyultak intézményük lakóihoz, munkatársaihoz, érdeklődőek, nyitottak voltak mindenre.

 

A látogatás megtisztelő volt számunkra,  ezúton is köszönöm  Dr. Bujdosó Géza Úrnak, hogy a nyugat-magyarországi régióból intézményükre esett a választása, így megmutathattuk a fogyatékossággal élő személyek értékteremtő, kiemelkedő hasznos tevékenységét a biogazdálkodásban.

 

 

Varga Annamária

Intézményvezető